Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Aire_frío Aeropuerto_Internacional_de_Tucsón Whitestone_Logging_Camp_(Alaska) Chloe_O'Brian_(24) Colestipol Abiurana_macabarana Aim_65 Villeneuve_les_Bordes Aegognathus_soulai Columnas_dóricas Vladimir_Micov Yasuhiro_Ishimoto Abd_ar_Rahman_al-Bazzaz Constitucion_de_1837 Vuelta_al_País_Vasco_2012 Alcides_Araújo_Alves Zapea_con_Luis_Morgade Condado_de_Suwannee_(Florida) Condado_de_Custer_(Nebraska) Agencia_Espanola_de_Seguridad_Alimentaria_y_Nutrición Cheverny Concilio_de_Lyon_I Cirrhopetalum_trisetum Contenido_energético Chenchwar Zarqa Colegio_Invisible Yerba_de_junturas Westhampton_(Massachusetts) Ajaba Valentin_Andres_Álvarez Cnicus_anglicus Villanañe William_Antonio_Rodrigues Adraga Conidio Cherry_Grove,_Condado_de_Caswell,_Carolina_del_Norte) Victor_H_Krulak Victor_Espasandin Vuelta_a_Andalucia_1967 Conducto_inguinal Wikimedia_Commons Adalbert_Geheeb Zhang_Yining Wengi_bei_Büren Chelin_ugandes Constitución_de_Irlanda Agujero_oval Al-Shorta_Damasco Concepción_(nombre_propio) Villi_Tókariov Woodia Codije_Fejervary-Mayer Comanche_(tebeo) Wings_Air

html map