Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Islote_de_la_Nube Litvinenko Jardin_Botanico_de_Tabriz Kuraka_(banda) Kami_(musico) Joel_Edgerton Kimballton_(Iowa) Jose_Clara Jardín_botánico_de_Padua La_Guajira_(Colombia) Jose_María_Del_Río Jose_Fernando_Santa La_Combe_de-Lancey Kahror_Pacca Jeronimo_Espejo Laitre_sous_Amance Isabel_de_Saboya-Carignano Las_aventuras_de_Sharkboy_y_Lavagirl_en_3_D Jorge_Ernesto_Pérez_Millán_Témperley LAV_Sevilla_Cadiz Lago_Venado Justin_York Joarilla_de_las_Matas Listo Jazz_Gillum KV33 James_Stuart_Fitz_James,_duque_de_Berwick Las_Rosas_(ciudad_Argentina) Kensei_Muguruma Konica_Minolta Jaime_Eyzaguirre_Gutiérrez La_Baume_de_Transit Kondariótissa Jose_A._Iglesias_Correa John_MacLean Jaime_Bores Kathleen_Sebelius Lenguas_Kazakh-Nogai Juan_Jose_Arreola_Zuñiga La_paisana_jacinta József_Halmay Lambeosaurido Invasion_de_Oriente_a_Occidente_en_Cuba Jardín_botánico_de_Hamilton Jorsabad Joaquin_Alós_y_Bru Ligue_1_1977/78 Joseph_Bologna Investigador_cientifico Jesús_Gomez_Portugal_(Aguascalientes) Lista_de_paises_americanos_por_superficie Las_Palmas_(A-52) La_transfiguración_(Bellini_Napoles) Joan_Navarro Lari

html map