Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Alérgica Croisette Cymbidium_simonsianum_f_vernale Descolonización_de_Argelia Devónico_tardio Dolce&Gabbana Ampelis_nattererii Alfredo_Pareja_Diezcanseco Alto_Rin Alfonso_Soláns Deysi_Cori Diademodontidae Danny_Cummings Demografia_de_Suecia Culhamia_hadiensis Dilema_de_Tosovsky Crémant_de_Bordeaux Dieta_de_Sonsonate Disimulo Almendra_Gomelsky Cristiane_Rozeira Culex_albolineatus Drew Ali_Vâsib Alianza_Bolivariana_para_los_Pueblos_de_Nuestra_América_-_Tratado_de_Comercio_de_los_Pueblos E_W_Swanton Drenje_Brdovecko Amstel_Gold_Race Dark_Bowser Cristian_Rodríguez Alfajarin Desmotrichum_cymbidioides Devá_(mitología_hindú) Cómo_está_el_servicio_(pelicula) Cortes_de_Palencia_de_1313 Crater_Shiva Craniophora_carbolucana Cymbidium_erythraeum Crucifixion_de_Jesucristo Cuota D._Luís_I Edgar_Martínez Alibertia_tutumilla Echinocactus_saltillensis Delito_de_peligro Círculo_Deportivo_y_Cultural_3_de_Mayo Diapsido Dzhambichi Amenhotep Cyclantipha_quadriplagiata Alejo_de_Moscú D2dbs Distrito_electoral_de_Hendley_(condado_de_Furnas,_Nebraska) Drège Darío_Fernandez_Flórez

html map