Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Bellcaire_d'urgell Beechcraft_Modelo_33_35_y_36_Bonanza_Debonair Cantón_de_Nangis Centro_historico_de_Guimaraes Batalla_de_Chiapa_de_Corzo Bromuro_magnésico Bagá_(Barcelona) Cardioptera_brachyptera Bhava_(dios) Campeonato_Mundial_de_Judo_de_1987 Brissia_Mayagoitia Bouïra Canton_de_Breteuil_(Oise) Cantón_de_Flores Capilla_Real_(Castillo_de_Dublin) Base_Científica_Antartica_Artigas Carlos_de_Suecia Cesar_Mendoza_Duran Castillo_de_Peracense Canton_de_Compiègne_Nord Casa_Piera Brit-Brit Capítulos_de_Las_aventuras_de_Sonic_el_Erizo Carrauntuohill Barbosa_(municipio_Antioquia) Cateter Biogeograficos Bagat-en-Quercy Año_310 Bolborhachium_laticorne Beaumotte-aubertans Bendita_seas Calle_del_Carmen Cementerio_Colina_Doble Batalla_de_stormberg Carl_Lachmann Bohemios_de_Cristiania Bella_Union Bussières_(Côte_d'Or) Campeonato_mundial_de_esqui_alpino_de_1985 Cata_de_vinos Centro_Meteorológico_Regional_Especializado Balcon_de_las_artes_escenicas Cagčarān Campeonato_Mundial_de_Waterpolo Carlos_Solórzano Cantón_El_Pangui Brahmanas_pati Carex_prionocarpa Cadena_McPherson Barcelona_Activa Caida_del_Imperio_romano_de_Occidente Chanca Castildelgado Bo'ston

html map