Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Tiberio_(emperador) Sarchí Sistema_de_Transporte_en_Rosario Tekken_4 Tragus_pratensis Tito_Novaro Torneo_de_zagreb Tour_de_la_Región_Valona Taoru Salt_&_vinegar Tera-100 Sorgues Serie_espectroquímica Serpiente_kundalini Servicios_Aereos_Profesionales,_S.A. Titanic_(desambiguación) The_Eleventh_Hour San_Mateo_Apostol_y_Evangelista Tangshan Silvio_Ernesto_Avilés Tipton_(California) San_Pasqual_Valley_(San_Diego) Sierra_Pailemán Saint_Aubin-lès-Gournay Samões The_English_Constitution The_Last_Word Sucesión_de_Goodstein Sarcocheilichthys_hainanensis Saint-Méard-de-Drône Santiago_Semprún Sainte_Croix_(Aisne) Schmelz Superficies_de_longitud_constante Tesin Sasaki_Kojirō South_Park:_Mas_Grande,_Mas_Largo_y_Sin_Cortes Tella-Sin_(Huesca) Santa_María_de_Goó Sauces The_Harvest Torino_2006 Taylor_(Wisconsin) Sansei Seleccion_Chilena_de_Futbol Saint_Etienne-en-Cogles Saint_Genest_d'Ambière Salon_de_la_Fama_del_Béisbol Santiago_Perez_García Tella Sol_y_rabia Sainte_Foy_de-Belves Thugny-Trugny Thomas_Fothen San_Adomnán

html map