Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Blas_de_Ledesma Barón_d'Holbach Campeonato_europeo_de_patinaje_artistico_sobre_hielo_de_2003 Bono_basura Carlos_Beneski Baraona_(Soria) Calystegia_physoides Brihaspati Batalla_de_el_roble Castillo_de_Raseborg Batalla_de_sacile Broken/Años_1980 Bogdana_ingenua Años_290_adC Casino_Cultural_(Almeria) Banco_nacional_de_san_carlos Bolívar_(estado_Venezuela) Calle_Prat Barcelones_Norte Bonneuil-les-Eaux Bajo_Tunguska Baldomero Beuzec-cap-sizun Casa_del_Infantado Bellevalia_pinardii Chamaerhodos Banda_Arkángel_R_15 Balian_de_Ibelin,_Señor_de_Beirut Bopomofo Cao_Guojiu Batalla_de_wakefield Capsella_subcanescens Castillo_de_Rochester Castañas_de_cajú Barbora_Špotáková Camino_de_los_Chilenos Centro_historico_de_Goias Canón_Antiaéreo_Bitubo_Rheinmetall_20_mm Bahía_San_Gregorio Baronesa_Keynes_de_Tilton Caja_Sol Bellona Calamares_potas Centeno_de_primavera Benkovec_Petrovski Borrón_y_cuenta_nueva Año_1301 Campeonato_Europeo_de_Voley_Playa_de_2012 Chahar_y_Bakhtiari Baroness Año_295 Backwoods_barbie Batalla_de_Ðiên_Biên_Phu Biblioteca_bolivariana_de_merida Castillo_de_xio

html map