Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Organización_política_de_la_Ciudad_de_Buenos_Aires Plaza_de_San_Antonio_(Aranjuez) Platypria_melli Nacho_Jorda_González Pierre_Dubois Pedro_Luís_Ferrer Platypharodon_extremus Pleurisanthes Outta_my_head_(Ay_ya_ya) Nueva_Canarias Perfect_Harmony NRL Mystacornis_crossleyi NASCAR_Cup_Series Oscar_al_mejor_montaje Partido_Liberal_(Chile,_1998-2002) Podabrus_masatakai NABC North_District Nezzazatoidea Pessac_leognan Myotis_schaubi Nunez_(barrio) Nacionalismo_navarro Port_Heiden_(Alaska) Pont-à-Vendin Oxidacion_anaerobia_de_metano OTN Ononis_cenisia Natalia_Borisovna_Dolgorukova Pedro_Fernández_de_Fuentencalada Periodismo_de_guerra Museo_y_parque_arqueologico_cueva_pintada Parque_nacional_Auyuittuq Pierre_Schaeffer Pinel_de_Abajo_(Valladolid) Oesterr._Bot._Z. Penelopeia Persilat Permutar Portugal_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Verano_1912 Paltruc Pierre_Maurice_Marie_Duhem My_Favorite_Fairy_Tales Parque_Nacional_Los_Haitises Nuxis Passiflora_edulis Palmira_(Colombia) Ole_Ole_(album) Planchón Paz_de_Riga Naucles_basalis Pleuratos_I Politizacion_de_la_ciencia Niklas_Ajo

html map