Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Centrismo_radical Bloqueo Campanula_panjutinii Chants_et_rythmes_du_Chili Cadena_alifatica Barbro_Dalghren Baden_(Austria) Catedral_de_San_Juan_de_St_John's Baccharis_serrulata_var._pingraea Boris_Malagurski Carlos_Cuellar Cabezones_(banda) Castillo_de_dunvegan Casa_de_José_Asunción_Silva Calle_Compania_(Salamanca) Campeonato_Europeo_de_Biatlon_de_2007 Canton_de_Jurançon Baculo_(hueso) Buroz Back_chat Cementerio_Britanico_de_Madrid Carlos_Corpas Balarám Celtificado Catherine_Hicks Begonia_hernandiifolia Bárbara_Radziwiłł Caracter_biologico Año_1764 Central_Nacional_de_Abastecimientos Castillo_de_Escarlà Centro_de_Interpretación_del_Arte_Mudéjar Beryl_Junction_(Utah) Buccinador Centro_Olímpico_de_Halterofilia_Nikaia Caserio_Ugarte California_(linea_Rosa) Chad_Ocho_Cinco Cantón_Yantzaza_(Zamora_Chinchipe) Camino_del_Peral Boissy_sous_Saint_Yon Bu_181 Basilica_menor_de_la_inmaculada_concepcion Beira_interior_norte Bestiola Carbonoideos Castillo_de_Bayren Cessnock_(Nueva_Gales_del_Sur) Carlos_Saleiro Blair_Witch_2 Año_257_adC Canton_de_Anglet_Nord Bandera_del_distrito_de_columbia Baltasar_de_Zuñiga_Guzmán_Sotomayor_y_Mendoza Camillo_Agrippa

html map