Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Maisoncelles_en-Gatinais Great_North_Road Los_Éxitos_de_Adamo_en_Español Masardis_(Maine) Raelee_Hill Red_Eye Rally_de_Francia_de_2013 Gordolobu Los_batak_de_las_Islas_Filipinas Me~teru_no_Kimochi Margarita_de_Inglaterra_(1240_1275) Mafra_(Portugal) Premio_Goya_a_la_mejor_película_de_animación Purva_mīmāmsā Gotthard_Gunther Memorias_de_Idhun_el_comic:_La_Resistencia_-_Busqueda_(2_Parte) Melissa_Mathison Premio_Grammy_por_Mejor_Artista_Nuevo Meseta_del_Pamir Razas_de_la_Galaxia_Pegaso Luzy_Saint-Martin Gran_Hermano_12 Luis_Suarez_Fernandez Ramal_Ópera-P_Pío Mariscal_Trujillo Racing_Club_de_Montevideo Pronleroy Matti_Nykänen Melchor_Rodriguez_(fraile_trinitario) Gran_Premio_de_Canada_de_1969 Ramillo_de_la_suerte Lucio_Verginio_Rufo Lorand_Eotvös Mariano_Francisco_Saynez_Mendoza Miguel_Merello Reginópolis Programa_sobre_el_Hombre_y_la_Biosfera Rafael_Duran Marcelo_Andres_Trimarchi Quintigny Pyripnoa Provincia_de_Mountain Maserati_Ghibli_(2013) Melgar_de_Fernamental_(Burgos) Migue Max_Mirnyi Marta_Colvin Me_Against_the_World Lysapsus Región_de_Bafata Puerto_de_Soller Pristidactylus_alvaroi Maria_Santisima_del_Rocio_(Malaga) Region_del_Gran_ABC Google_car

html map