Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Podium Orlando_Pirates_F.C. Officcium Pedro_Masaveu_Peterson Muy_Interesante Pau_Vila_i_Dinares Portomarin Pfenderinidae País_megadiverso Ougapia_spaldingi Pedro_Ruimonte Paradiplogrammus_curvispinis N.I.B Pleurothallis_marumbyana N-butil-1-butanamina Narcissus_caucasicus Niclas_Molinder Perry_(Nueva_York) Naylor_(Misuri) Paolo_el_Rockero Peter_Flinsch Pepe_Monje Pancreatitis_aguda Organizacion_para_la_Cooperacion_y_el_Desarrollo_Economico Parques_nacionales_de_la_India Piotr_"Peter"_Nikolaievitch_Rasputin Observatorio_Espacial_Infrarrojo Os_trapezoideum Pipinomorpha Océllum_Callaicórum Pisilla_de_Aragon Phellandrium_lobelii Pee_ka-boo Nikolayev Palacio_de_los_Condes_de_Cervellon_(Anna) Pepé_le_Pew Piramidiotas Palabras_agudas Panteón_Maya Paracryphiaceae Polideportivo_de_Riazor Numero_Combinatorio Negaprion Museo_del_Río_Genil Night_of_the_living_dead Nifle Nationale_Maatschappij_der_Belgische_Spoorwegen Onmyou_Taisenki Poliméstor_(hijo_de_Eginetes) Normas_del_puig Playo,_Jose Penion_benthicolus_delli Poneridia_quadrinotata Oton_I_de_Montferrato Neomammillaria_jaliscana

html map