Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Llandel_Veguilla_Malavé Gran_Premio_de_Mexico_de_1988 Provincia_de_Cankiri Lora,_Chile Madre_Albania_(Monumento) Pycnonotus_bimaculatus Marolles_en_Beauce Princeton_(Idaho) Rafael_Riesco_(estación) Lluvia_(película_de_1932) Lucio_Cornelio_Escipion Marc_Masdeu_Escuder Quilava Mansat_la_Courriere Primera_division_espanola_1984_85 Raku_Go Marnes_(Deux-Sèvres) Martin_Michlmayr Gregorio_Petit Manuel_José_Joaquín_del_Corazón_de_Jesús_Belgrano Ray_Winstone Rafael_Reano Migjen_Basha Lolita_Aniyar_de_Castro Pucaru_Stade_Gaulois,_P.S.G._Rugby Proto_japonico María_Encarnacio_Roca_Trías Gonzalo_Sanchez_Mendizábal Matriz_de_rigidez Golfo_de_Chiriqui Masacre_de_estudiantes_universitarios_del_30_de_julio_de_1975 Mescalito Grandrupt-de-Bains Magazine_(canal_de_TV) Gordon_Sumner Manuel_Apolinario_Jose_María_Ignacio_Lombardini_de_la_Torre Martin_Torrijos_Espino Marusi Marco_Gavio_Esquila_Galicano Prestigio_sociolingüístico Mehran_Kardar Melanocito Logica_epistemica Propedeutica Lunar_Knights:_Vampire_Hunters Puente_Alsina Grado_en_Podologia Microxenops_milleri Malcom_MacBride Longshot Mamma_Mia!_(musical) Metatrón Region_de_Kamchatka Magnieu Gorons

html map