Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Agnolotti

Agnolotti – odmiana włoskich pierożków ravioli, danie typowe dla Piemontu. Agnolotti wypełnia się farszem mięsnym z pieczonej wołowiny i warzyw (ewentualnie sera). Tradycyjnie są wykonywane z makaronu jajecznego i mają kształt kwadratu o boku około jednego cala. Prostokątne noszą natomiast nazwę Agnolotti al plin i są najpopularniejsze w rejonie Langhe i Monferrato. Gotuje się je we wrzącej wodzie i podaje z roztopionym masłem i szałwią oraz posypuje startym parmezanem. Możliwe jest także zaserwowanie agnolotti w rosole.

Dios_Visnu Ditylus_tibetanus Corek Cromosoma_9_(humano) Darnah_(distrito) Cueva_de_Font_de_Gaume Despachante_de_Aeronaves Cristo_en_el_monte_de_los_Olivos_(Bellini) Dokkodo Dassault_Mystère_II Diógenes_de_Laertes Dana_Cervantes Allium_lojaconoi Deridea_curculionides Cranao Damned_in_Black Amparo_rubín Defensa_aerea Derbi_de_Belfast Dedication Allotiso Dendrocoryne_aemulum Copa_Verschae_1980 Cristóbal_Colón_de_oficio..._descubridor D.V.I. Cueva_de_la_nieve Diego_Osorio Cupania_vernalis Domingo_Antonio_Riano_Martínez Alex_J_Scales Cranves_Sales Delfina_Ortega_Diaz Doce_Apostoles_de_México David_Douillet Duarka Cruz_de_Fiancés Dulcinista David_de_Coninck Dianópolis Discursista Alguaire Dancing_(película_de_2003) Coriandrum_diversifolium Amaranto_perenne Alto_Nilo David_Elazar Derivación_(linguistica) Cosmin_Moţi Almogavares Cordillera_Oriental_(Republica_Dominicana) Djebel_Chelia Amygdalodon Divisiones_cristianas Alfabeto_de_'Phags-pa Dana_Davis

html map