Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Malila Mac_OS_X_10.2 Google.de Loricariichthys_rostratus Pseudispa_bellula Mareas_negras Memorial_a_Martin_Luther_King Protésilas Lobivia_incaica Migración_(demografía) Maria_Antonia_de_Napoles Miel_de_La_Alcarria Long_Meg_y_sus_hijas Miguel_Angel_Roig Promecotheca_cyanipes Luczniczka Pycnosorus Lluvia_negra Loteria_de_Concepcion Ludo_srce Puegnago_sul_Garda Martín_Ramón Maria_Pilar_Fernández_Alvarez Reabsorcion_osea Maria_Teofila_Martinez_Saiz Pozuelo_de_Zarzón Reaccion_de_oxidacion_reducción Gran_Premio_de_Bélgica_de_1974 Ramal_C20_del_Ferrocarril_Belgrano Matthew_Lewis Maron Memorial_del_Pentágono Lo_que_paso,_pasó Martín_Molini Goldfrapp Quinzano_d'Oglio Puxe Menón_de_Farsalia Gobierno_y_politica_de_Israel Ramon_Cabrera_y_Grino Megalaima_armillaris Maria_Esperanza_Ona_Sevilla Raef_Lafrentz Miguel_Jimenez Marca_Bretona Gonchárovka Louis_de_Potter MTV_Movie_Awards_1994 Lomami Malecón_2000 Principado_de_Benevento Ragtime_(desambiguación) Llave_(carpintería) Loving_You Mabalane

html map