Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Eriopterina Enrique_Bonfante_Jiménez Etna_(volcán) Faculta_de_Ciencias_Jurídicas_y_Sociales_de_la_Universidad_de_San_Carlos_de_Guatemala Estacion_de_Parque_de_las_Avenidas Estacion_de_Saint_Cyprien Escudo_de_Elota Fernando_Álvarez_Bogaert Feria_de_cali El_Carpio_(Córdoba) Fire_Water_(capitulo_de_Prison_Break) Encuentro_Progresista_Frente_Amplio_Nueva_Mayoria Foot_in_mouth Estadístico_muestral Efusion_pericárdica Erico_el_Elocuente Fabio_Roversi_Monaco Equivalente_de_TNT Estación_de_Neyruz Enrique_Maria_Repulles_y_Vargas Españoles_en_Brasil Estación_de_Penagrande Fram_(Itapua) Fincas_de_Hälsingland Escritura_Vah Excentrico Evgueni_Berzin Faro_de_Las_Cabezas_de_San_Juan Euterpe_negrina Enothrea Eirík_el_Elocuente_(Hordaland) Francisco_Tabernilla_Dolz Esteban_José_Martinez_Fernandez_y_Martínez_de_la_Sierra European_Agreement_concerning_the_International_Carriage_of_Dangerous_Goods_by_Road FC_Zorya_Luhansk Egberto_Gismonti_(álbum) El_bulto_(película) El_Palmar_(Bolívar) Fidel_Cano Florentino_Medina_De_La_Rosa El_país_de_las_mujeres Facultad_de_Traducción_e_Interpretación_de_la_Universidad_Autónoma_de_Barcelona Eldar_Gasimov Ejército_de_resistencia_del_Señor Energia_de_deformacion Elecciones_regionales_atípicas_de_Valle_del_Cauca_de_2011 Escudo_de_Castilblanco Francisco_I_Farnesio Estación_de_Noisy_-_Champs Fluviphylax_pygmaeus En_sí_misma Frades Esdla Elimia_macglameriana Fernando_Schwalb_López-Aldana

html map