Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Nester Pedro_Alvarez_de_Toledo_y_Zuniga Málaga_C.F._"B" Newnan_(Georgia) Pedro_Pablo_Opeka Palacete_Laredo Paratrachelophorus_marsi Poiares_(Peso_da_Régua) Port_Safaga PR:BOND Ncue Port_Balís Pileus_(meteorología) Otin PCX_2009 Namiquipa_(municipio) Oded_Fehr Pont_d'Escaldes-Engordany Pedro_Muñiz_de_Molina Mylene_Dizon Otto_F._Kernberg Oscar_a_la_Mejor_Pelicula_de_Animacion Nick_Mason Nictibio_jamaicano Northrop_P-61 Obispo_Tajón P_B._Kerr Oliver_Stone Pilar_Torres P.N._de_Souss_Massa Petrosciadium Portugal_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Verano_1912 Newry_(Pensilvania) Piedra_(Colorado) Neuville-sur-Ornain Pityphyllum Olimpiada_Matematica_Espanola_para_2º_de_la_E_S.O. Pelias Phyteuma_monocephalum Ogliastro_Cilento Ninox_scutulata_randi Podgorje_Jamničko Octavos_de_final_de_la_Copa_Libertadores_2012 Más_allá_del_horizonte_(obra_de_teatro) Opuntia_tesselata Persecucion_republicana Neira Pawel_Janas Península_de_San_Pablo Pieter_van_laer Pedro_y_el_dragon_Elliot Nikolay_Semyonov Nymphozanthus_luteus Plantas_indeseables_en_cuba Ophrys_caucasica_ssp._cyclocheila

html map