Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Eric_Gordon Emmanuel_Rivière Estadio_de_Rostov_del_Don Elsa_Támez Entremes_(gastronomía) Eugéne_Sue Fabrica_de_Chocolates_la_Azteca Fernando_Pérez_de_Traba Evil_Rose Fonollosa FEXDEGA Ficus_hainanensis Embalse_de_burgomillodo Francisco_Bonilla_Martí El_Sarandí Eremita Embajadores_de_Costa_Rica Escala Escrituras_de_la_Iglesia_de_Jesucristo_de_los_Santos_de_los_Últimos_Dias Escamonia Francisco_de_Paula_Santander_y_Omaña Flueggea_japonica_var._minor Ernesto_Famá Flores_Mora Francesco_Tamagno Final_Eurocopa_Espana_-_Malta_de_1983 Estadio_Malvinas_Argentinas,_Los_Polvorines Estudio_Op._25_n_2 Figueirópolis Editorial_Sins_Entido Ficus_procera Elemento_viento Emperador_Alejandro Escudo_Nacional Escuela_Técnica_Superior_de_Ingenieros_Industriales_de_Valencia Estadio_Ángel_Brito Franco_de_Medina El_cántico_de_Navidad Ermita_de_Santa_Lucía_(Denia) Eva_Beer Eduardo_Umana_Mendoza Ejército_Libio_Libre Estación_Arano Emision_sincrotron Editorial_EMECÉ Esteta Estrella_de_la_mañana_(canción) Embalse_de_Algueva Fotbal_Club_Caracal Francisco_Ayala_Garcia_Duarte Eubulos Formación_Zapayal Filip_Polásek Francia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Invierno_1994 Ferrari_F40

html map