Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Corina_Casanova Alfredo_Junior_Rojas_Pajuelo Distrito_de_Sicsibamba Amor_en_Hawaii Amandine_Aurore_Lucile_Dupin Cristobal_de_Moura Dean_Cain Der_Ling David_Suchet Dan_Reynolds Alvin_Greene Día_de_la_Reina_(Países_Bajos) Código_de_Comercio_de_Chile Cripan_(Alava) Discocyrtus_melanacanthus Davor_Popovic Depresión_de_Sechura Amaranthus_alius Dracaena_marginata EPR Demolition_(album) Derecho_de_Uso Amastra_tenuispira Cydosiini Dornier_Do-17 Ambrosio_Ignacio_Spínola_y_Guzman Cristóbal_Mansilla Corriere_della_Sera Aleksei_Petrovich Crataegus_brevispina_f_subinermis Alonso_de_Vera_y_Aragon_y_Calderon Corozo_anchame Croûton Dracaena_fraseri Cupressus_roylei DTA_(quimica) Copa_Serbia_de_Baloncesto ETV_1 Allium_watsonii Disco_Secchi Cándido_Mendez Copa_Federación_1999 Diario_de_ana_frank Drapeau_des_Patriotes Dansul Curve_(revista) Cyperus_elongatus Alvaro_Fillol De_Architectura Crimen_ecológico Alice_in_Wonderland_(videojuego_de_2000) Alzatea Dyehuty Copa_Castilla_y_León_de_fútbol_2009-10 De_Kok

html map