Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Acacia_rupestris WP:TAB/VE Condado_de_Korçe Vellicos Clise Alan_Pérez Clovis_(Nuevo_México) Vicente_Aguilera Webster_Springs_(Virginia_Occidental) WP:TAB/PS Clairvaux Williams_(Carolina_del_Sur) Chionomys_gud Chipe_negriamarillo_occidental Conexion_francesa Victoriano_Valencia_Rincón Cobre_(Nuevo_México) Adolfo_Vergara_Trujillo Agustin_Landa_Vertiz Agnostic_Front Acrimsat Valle_de_bonao Xinzheng Aerodromo_de_Calaf_Sallavinera Veronica_spadana Vicepresidenta_de_la_Comisión_Europea Compañia_de_Aviación_Faucett Abarema_hendersonii Víctor_Hugo_Cardenas Aeropuerto_Ceres Victorious_3.0:_Even_More_Music_from_the_Hit_TV_Show Alberto_Coyote Châtillon_le_Duc Valle_del_choapa Chester_(Nueva_Jersey) Adrian_(Oregon) Alcanzapelotas Aci_Catena Aho Colibri_gorgirrubi Chaurai_Khas Zakk Vilalba_Villalba Yóquey Valoración_de_patentes Vendières Abrotano_campestre Coleccion_privada Agauria Controladora Abadia_de_fontenay Vallés_(desambiguación) Valle_Mosso Chotacabras_de_White Aeropuerto_de_Tarbes-Lourdes-Pirineos

html map