Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Aceite_de_huevo Abd_al_Wahab_al_Bayati A_Perfect_Match Agatha_(1979) Adriaan_Daniel_Fokker Contractualismo_clasico Zoli_Ádok Abies_delavayi Vera_Bílá Cichla_pinima Contr._Univ._Michigan_Herb. Vitis_vitiginea_var._ovata Yewá Vuelta_a_Andalucia_1997 X-29 Abandono_(desambiguación) Zeulenroda_Triebes Aeropuerto_de_Girona_Costa_Brava Windows_Server_Update_Services Xian_Pu Cold_Case A_hundred_days_(stargate_sg_1) Agade Aegus_kumei Ciencia_ficción_en_la_televisión Who's_Your_Daddy Conophytum_jacobsenianum Collbató_(Barcelona) Abraham_Minero Civitella_Alfedena Achyranthes_ogatai Combretum_punctatum Vorles._Churpfälz._Phys.-Öcon._Ges. Colimbo_ártico Abreviaturas_de_amanuense Chichimecas Colegio_Anglo-Peruano Cleveland_Allmen_Transfers Victoria_Sanchez Compsaditha_elegantula Adranos Vicia_smyrnaea Velátido Coalicion_Si_por_Salamanca Windows_Template_Library Yolanda_Rios Weingartia_brevispina Albarcoque Colisión_Via_Lactea_Andrómeda Acuerdo_de_belfast Compuesto_alifatico Chris_Klein_(futbolista) Combinado_nordico_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Innsbruck_1976 Aceite_de_pequia Wallabies

html map