Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Lew_Sapieha L_A.V._Logroño-Miranda_de_Ebro Jesús_Arismendi Isotoma_longiflora José_Ignacio_Gonzalez_(militar) Linea_D_(Metro_de_Buenos_Aires) L_A_V_Madrid-Segovia-Valladolid Jose_Desiderio_Valverde Islas_Cù_lao_Chàm La_7_3XB-20 Linea_Cafe_(Metro_de_Chicago) José_María_Torres_Caicedo Joaquín_V._González_(Salta) Jorge_Hernán_Monge James_Smith_(músico) Leukante Lampsilis_splendida Jose_Querubín_Moreno Instituto_Tecnológico_de_Monterrey Kostas_Kavafis La_fuerza_del_deseo Lepturus_cylindricus_var._asperulus Instituto_Politecnico_de_la_Universidad_de_Chile Limana Lasiurus_seminolus José_A._Fernandez Kang_Eun-gyo Jelo John_Ford_(c_1586_c._1640) Labelflash Keith_Olbermann Japan_Soccer_League_1980 José_Luis_Martínez_Gullota Laputa_-_El_castillo_en_el_cielo Joaquin_Maria_Lopez_y_Lopez Lagochilus La_vida_y_todo_lo_demas Levadeiakos Isla_Antilope Lay_Your_Hands Kaman_HH-43_Huskie Integración_indefinida Jerry_Goldsmith Larva_de_Muller Jose_Coll_y_Cuchi José_Antonio_Cartagena La_Luz_F_C Isla_de_Tsushima La_Vega_(Cundinamarca) La_Piedra_de_Cuapa La_Peñota José_Tono_Martínez Kaá La_Seguinière Josep_Peiro_Olives

html map