Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Rob_Paravonian Gamosilla Infierno_de_fuego Urediniomycetes Rio_Abunã Gastronomía_de_Ágreda Gaspar_Perez_de_Guzman_y_Guzman Ufs Ulmus_cavaleriei UTP_CATEGORIA_6 Reserva_Parque_Nacional_Pacific_Rim Rio_Ramis Tsuchimikado_In_no_Kosaisho Union_City_School_District Ginger_Jolie Rio_Negro_(Presidente_Hayes) Geological_society_of_london Geneva-on-the-Lake_(Ohio) Rio_Arazá Murciélago_gris Rio_Sequillo Friedrich_von_gentz Rural_Valley_(Pensilvania) Imleanga Unione_Sportiva_Poggibonsi SS_Great_Britain Twentieth_Century_Fox_Film_Corporation In_My_Time_of_Dying Underwoodisaurus Iglesia_católica_en_Nepal Municipio_de_Finley_(condado_de_Scott,_Indiana) Fábula_de_Piramo_y_Tisbe Rorippa_nasturtium Generalitat_Valenciana Municipio_de_Ulysses_(condado_de_Potter,_Pensilvania) Ulrich_II._(Celje) Rio_Locumba Frases_de_riesgo_y_seguridad Giradol Fuegos_de_laroya Il_pirata Iglesia_de_San_Andres_(Éibar) Genesis_Archive_2_1976_1992 S.V._Zulte_Waregem Rene_de_Rooy Roquefort_les_Cascades Richard_Melville_Hall Gerstaeckerus_perspicillaris Municipalidad_de_Pārgauja Tribu_deva G6PD Ruben_Albarran Globos_de_Oro_1974 Frederick_Schule Gisberto_Voezio

html map