Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Velko_Yotov Afp WineX Varese_(crucero) Clases_de_acorazado Zakerana Abierto_de_los_Estados_Unidos_2002 Virgen_de_Chiquinquira Valentín_Silvestre Cirilización_del_japonés Zoppola XLII_Festival_Internacional_de_la_Cancion_de_Vina_del_Mar Zen_Nihon_Kendo_Renmei_Iaido Aceones Colección_de_pintura_española_en_el_Museo_del_Prado Aeropuerto_de_moosonee Zaglossus_oweni Aeropuertos_de_Brasil Velocidad_de_obturacion_(fotografia) Vaccinium_meridionale Achochote Walter_Norman_Haworth Conjunto_Monumental_de_la_Mota Ciudad_de_Panamá_(Florida) Vivienda_Ordenamiento_Territorial_y_Medio_Ambiente Charentilly Victor_Manuel,_Conde_de_Turin Acuerdo_de_Caltabellota Viñamarino Xifosis Volia Wahlenbergia_depressa Cofradia_del_Santisimo_Cristo_Crucificado_de_Monovar Abou_Oubayd_Al_Bakri When_Harry_Met_Sally_.. Al_Yumhuriyya_al-Yazāiiriyya_ad-Dīmuqrāţiyya_ash-Sha`biyya_Tigduda_tamegdayt_taɣerfant_tažžayrit_Republique_algerienne_démocratique_et_populaire Clan_Kennedy Charterhouse_School Circunscripcion_electoral_de_Witney_(Reino_Unido) Clasificación_nutricional_basica A_Present_For_Everyone Villa_de_Monzie Vencidos_por_el_Tiempo Cirugia_Ortopedica_y_Traumatologia Agricultura_Natural Compañía_El_Galpón X_Men:_Evolucion Compromiso_historico_italiano Academia_Particular_de_Letras_Humanas_de_Sevilla Yuezhuea_sichuanensis Computación_Bipartita Compañia_de_los_Ferrocarriles_de_Madrid_a_Zaragoza_y_Alicante Aeropuerto_de_Zadar Comando_del_Ejército_Oeste Charybdis_maritima

html map