Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Pueblito_de_Allende Marino_de_Teana Greg_Selinger Manuel_Enríquez Región_urbana Pyxis Raúl_Vera_Ocampo Mexicanos_en_Estados_Unidos Presa_de_valdeinfierno Maíz_dorado_azulado Gran_Premio_Città_di_Misano-Adriatico Merops Goodeniaceae Pselaphostena_longepalpalpis Green's_Grant_(Nuevo_Hampshire) Red_Lights Gramaticalización Lorca_Deportiva_C._F. Mar_de_Azov Metilpropan_2_ol Lobelia_erinifolia Gobionellus Goliardia Martes_americana_nesophila Pringles_Fm_100.3_mhz_Coronel_Pringles Regnum_online Línea_2_del_Tren_Ligero_de_Guadalajara Mariano_Aldecoa Protium_tacamahaca Meritocrática Publicación_válida Metriotracheloides_olsufiev Rech._Dipterocarp. Quinta_temporada_de_Los_Simpson Macrolinus_batesi Presea Llywelyn_ap_gruffydd_fychan Menzoberranzan Mansión_Iturbe Provincia_del_Centro_(Boyacá) Mario_Zepahua_Valencia Prellezo_(Cantabria) Presa_de_Cancho_del_Fresno Martha_Roldós_Bucaram Matabuena_(Palencia) Prosper-Mathieu_Henry Prueba_de_VIH Mechero_de_Bunsen Quercus_alba_var._minor Luis_Bonafoux Martín_Robles Raquel_Revuelta Luis_Felipe_de_Orleans María_Josefa_de_Habsburgo_Lorena_(1751-1767) Procedimiento_de_extirpación_electroquirúrgico_de_lazo

html map