Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Cataratas_de_Jurong Calipso_(género) Capital_mezzanine Black_Autumn Castellano_uruguayo Brother Bulletin_of_Botanical_Laboratory_of_North-Eastern_Forestry_Institute Bloodparade B._Rodriguez_La-Cave,_S._A Ballena_enana Castellon_de_la_Plana_(Espana) Bahía_encuentro Bucarrero_(Cantabria) Años_de_plomo_italia Bosque_y_Complejo_Arqueológico_El_Cañoncillo Bandera_de_monaco Carlos_Romero_Barceló Balaeniceps Bradley_Oleson Buxus_calophylla Caudiès-de-Fenouillèdes Carnota_(La_Coruña) Batalla_de_Ojinaga Caroga_Lake_(Nueva_York) Bocchus_II Bothrocara_pusillum Cantando_por_un_sueño_(Costa_Rica) Año_727 Bénesse_Maremne Chadrabalyn_Lodoidamba Batalla_de_signal_hill Boleteria CaesarAugusta Cañada_Catena Cantón_Yacuambi_(Zamora_Chinchipe) Borojo Blumeray Batalla_de_naseby Cardenal_Agagianian Bolivicereus_brevicaulis Benjamin_lavaisse Calle_125_(linea_de_la_8_Avenida) Brayner_García Capileirilla_(La_Taha) Calyce_cardinalis Casco_Histórico_de_Vicálvaro Casa-Museo_de_Miguel_Hernández Bolletino_della_Società_Botanica_Italiana Catriel_(ciudad) Belcebú Catedral_Metropolitana_de_La_Habana Carlos_Prada_San_Miguel Año_916 Bad_acid_trip Caladenia_macrostylis

html map