Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Tipulae_anisomeraeformes Soladanella Syuichi_Nakano Servicio_de_inteligencia_de_la_Republica_Popular_de_Polonia Salsa_Golf Teodosic Sete_Cidades_(Ponta_Delgada) Talifarapina Semana_Santa_en_Cataluña Terafín Somos_Perú Street_art Selección_de_baloncesto_de_Angola Seguridad_social Siglo_VI_a.C Setmana_Tragica Torres_atalayas San_Antolin_de_Ibias Serrognathus_reichei_reichei Schoenlandia Salix_nigricans_var._pedicellata Singani_(licor) Santiago_Martín_(historietista) Syngnathus_fuscus Siringa_(mitologia) Tiridates_i_de_armenia Saint_Georges_de-Didonne The_Bends Sharks_F._C. Señor_de_Ibelín Setsuna_F_Seiei Sedan_(prueba_nuclear) The_Morgan_Library_&_Museum Trampa_de_Amor Subsidencia Tola_y_Maruja Televizioni_Shqiptar Tonalpohualli Sueldo Saint-Seurin-de-Prats Tarjeta_de_identidad_electrónica Salpicão Suniata Tragacantha_oxyglottis Sexto_Furio_Medulino_(consul_488_adC Tratado_Canas_Juárez Sergio_Ariel_Alvarez Senecio_keniodendron Sam_y_Max Sódico Spigno_Monferrato Santiago_el_Menor Salinas_de_Arc_et_Senans Taric The_Blueprint_2:_The_Gift_&_The_Curse

html map