Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Daily_Variety Alerce_Tamarack Amomum_cardamomum Edificio_del_Ateneo_Mercantil Crocus_salzmannii Diccionario_geográfico_universal Diadenium Discursos_de_transmision_del_conocimiento Cromañon Cozonac Darvasi_Lászlo Desibilidad Daniel_Fernando_Filmus Deneuille_lès_Chantelle Aleuroclava_similis Craftsbury_(Vermont) Crowbar_(banda) Algoritmica Departamento_de_Transportacion_y_Servicios_Publicos_de_Alaska Daniel_Monzón Amorca Diferencias_de_género Criteria Dahme-Spreewald Dinophyta Daniel_Gutierrez Amancio_Bolaño_e_Isla Diputación_Provincial_de_Albacete Cour_et_Buis César_Eugenio_San_Martin_Castro Descriptiones_plantarum_novarum_rariorumque Distrito_Municipal_de_Alfred_Nzo Cúpula_decagonal Distrito_de_Pucará_(Puno) Distrito_Escolar_Independiente_de_Midland Distrito_de_Sierre Cúa_crestado Cyclommatus_pahangensis_chiangmaiensis David_Star_Jordan Distrito_de_Sitabamba Din_A4 Alga_verdiazul Cyclommatus_incognitus Copa_Mundial_de_Fútbol_de_2010_Grupo_C Despoina Cámara_Kirlian Dania_prince Economía_de_Chipre Damian_Emiliano_Martinez Alonís Dado_de_seis_caras Deutsch_Französisches_Institut Distrito_de_checca Distrito_de_Épinal Alzamiento_de_pascua

html map