Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Jose_Quiñonez_Gonzáles La_oreja_de_Van_Gogh_en_directo,_gira_2003 Laguna_de_tabacal Leonardo_Bigollo Legacies Isla_de_Naxos Israel_zarzosa La_niña_verde L'Eguille J_B_Lenoir Kaolinite José_Rákóczi Kilovatio_hora James_Dunwoody_Bulloch La_reina_cristina_de_suecia Instituto_Francés_del_Proximo_Oriente Kaminaljuyú Las_tres_Marias John_Benjamin_Murphy L_C_G. Ley_de_Moises Jürgen_Kurths Isabel_de_castilla_y_de_molina Lengua_koiné Joan_Roig_i_Sole Jose_Julián_Martí_Perez La_Fare_en-Champsaur Jigoku_Retsuden Jose_María_Queipo_de_Llano_Ruiz_de_Saravia Kellerwald Kristine_Sutherland La_Gazette_de_Berlin Jorge_Alfredo_Hidalgo_Lehuedé José_Giménez Kabupaten_Aceh_Barat_Daya J_Hans_Jensen Juan_Manuel_Ortí_y_Lara Kugler Lemna Isla_de_tamoe La_verdadera_profecía José_Luis_Mato Juicios_sintéticos_a_priori Jose_Joaquin_Isaza Ka'ba-i-Zartosht Jeronimo_Costa Jose_Luis_Manzano_(empresario) Isla_(ciudad) Instituto_de_Biologia_y_Medicina_Experimental Kim_Ojo La_chica_del_anillo Libcom Itapiranga_(Santa_Catarina) Laguna_de_venecia Lago_Ihotry

html map