Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Farfalle, Farfalline, Farfalloni

Farfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.
W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm.
Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki.
Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole.

Air_Transat Albelda_de_Iregua_(La_Rioja) Combot Aiko_Princesa_Toshi Vizconde_de_Dundee Vouhe_(Deux-Sèvres) Acer_platanoides_var_laciniatum Akhenaton_(músico) Alcublas_(Valencia) XI_Región_Aysén_del_General_Carlos_Ibañez_del_Campo Cloruro_de_mercurio(I) Competiciones_de_robots Charmosyna_placentis Villers-en-Arthies Coleorrhyncha Abraham_guillen Al-Jazira_Abu_Dabi Acido_shikimico Villa_Riachuelo_(Buenos_Aires) Zeus_Señor_del_Olimpo Vergné Wittunga_Botanic_Garden Competición_musical Vsevolod_de_Kiev Colax_grandiflorus Colegio_S_Javier_(Cincinnati) Clemente_Yerovi Cleome_viscosa Vehiculo_de_Inmersión_Profunda YPbPr Ablepharon_(polilla) Alcanadre_(La_Rioja) Conceição_da_Aparecida Xose_Neira_Vilas Waremme Vernoux_en_Gatine Acido_peroxidisulfúrico Cherville Cheburgolskaya Viernes_13_(1980) Condado_de_la_Jacarilla Acebo_común Contexto_de_produccion Ajos_de_lobo Agustin_Loera_y_Chavez Colasuave_estriado Vall_d'Alba_(Castellon) Votar_por_Internet Yamatokōriyama_(Nara) Villeneuve_sur-Lot Aeropuerto_Nacional_Lic_Miguel_de_la_Madrid Zona_glomerular AT-PT Abraham_Stringel Aeropuerto_de_sevilla

html map