Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Andrey_Francis Hambruna Anselmo_Guinea_y_Ugalde Anisostena_californica Mosyakin Aphyosemion_callipteron Mitslav_de_Kiev Antoni_Grabowski Arte_Conceptual Hector_Martín_Sturla Historia_de_austria AssaultCube Antártica_(desambiguación) Montbavin Archidiócesis_de_Lisboa Angelo_Tulik Hani_(desambiguacion) Archivo_General_de_la_Fundación_Casa_Medina_Sidonia Huelga_general_revolucionaria_en_Espana_de_1917 Moroni_(Utah) Idioma_yagan Hierosolimitano Andréi_Jojriakov Aquellos_viejos_tiempos Anacrusa_(grupo_argentino) Armaçao_de_Pêra Hombre_Creciente Misión_Geodesica_Francesa Huracán_Danielle_(1998) Hamilton_Hume Misil_balístico Auranticarpa_rhombifolia Higea Huéchar Hildebrandtina_variegata Hermanas_de_Caridad_de_la_Inmaculada_Concepción_de_Ivrea Molinari_Institute HMAS_Canberra_(LHD_02) Asociación_Europea_de_Festivales Antonio_Vico_Pinto Hippeastrum_concolor Moral_de_sayago Hinde_Pomeraniec Austria_de_Viena Mistras Ayeyawady_United_FC High_Hopes_(canción_de_Pink_Floyd) Mount_Pleasant_(Carolina_del_Sur) Idioma_khalaj Anzánigo Montes_Spitzbergen Avenida_Lexington_Calle_59_(línea_Broadway) Auguste_Mayer IAC Hörgársveit

html map