Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Sotos_y_Bosque_de_la_ribera_de_Canaverosa Saint-Plaisir San_Antonio_(Intibucá) TaN Traité_Arbr._Arbust. Synsphyronus_callus Semana_Santa_de_Loja Sinfonia_de_la_Reina Styr Su_Santidad Sant_Cugat_del_Vallès_(Barcelona) Terminal_Terrestre_Quitumbe Satán_se_divierte Teruncius_arvense Tizio Sorbus_intermedia Saint-Romain_(Cote-d'Or) Sector_de_pave_de_Mons_en_Pevele Tordo_de_Marañón Superliga_masculina_de_Voleibol_de_España_1986-87 San_Juan_Cacahuatepec_(municipio) Sonia_Owens Simetría_rota Surfing Sinfonía_n.º_9_en_re_menor,_op._125 Taula_de_Lletres_Valencianes Tannat Tears_of_Steel Seleccion_nacional_de_rugby_de_Espana Spirit_El_corcel_indomable Schefflera_splendens Terrasa_FC Stenospermum Serguei_Veremko Sitios_prehistoricos_y_grutas_decoradas_del_valle_del_Vezère Sri_Laṅka Torres_de_Someso Templo_y_Ex_Convento_de_San_Nicolas_de_Tolentino Torre_Cardela_(Granada) St._Marys_(Kansas) Sergéi_Rajmaninov Samson_Raphael_Hirsch Sergievskoye_(Adiguesia) Spiraea Tintín_en_el_Congo Schizothorax_dolichonema Saint-Pierre_(San_Pedro_y_Miquelon) Tomoderus_glaber Sociedad_Botanica_y_Arboreto_del_Este_de_Texas Touit_sticopterus Sridhara_Suami_(siglo_XV) Sucosaurio Snapline Torices_(Cantabria) Sauvagnat_Sainte-Marthe

html map