Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Isla_Gaviota La_menor_vellosilla Josep_Cuatrecasas_i_Arumi Javier_Rodríguez_(desambiguación) Legend_Land Ismene_integra Lichoidea La_Maquina_del_Tiempo_presenta_a:_Mateo_Mal_tiempo_sobre_Alchemia_(1er_viaje) Julesburg Koeleria_dactylis Jordan_(Montana) Ise_Monogatari La_lozana_andaluza Juan_Carrillo_(desambiguación) Judeţul_Turda_(interbelic) Joseph_Alexander_Altsheler Jose_Ramon_de_la_Morena Jarnioux La_Cumparsita Jean-Claude_Lauzon Jardín_Botánico_de_Sierras_Tejeda,_Alhama_y_Almijara Jose_Luis_Pablo_Sanchez Jubaea_torallyi La_materia_oscura Juan_Antonio_Argerich Legendary Joaquín-Federico_I_de_Brandeburgo Juan_Martínez_de_Rozas José_Antonio_López Jacobi Lekeitio Juan_Cabandié Lenguajes_formales Jay-Jay_Johanson Krill_antártica La_Pradera Johnatan_Gomez Kaffe José_Agustín_Molas Laguna_Coranto Jacinto_endeble LNBP_2000 Lays_sur_le-Doubs Lemniscia Isla_Pinzon_(Galápagos) Jorge_David_(Doctor_Zombie) Jean-Pierre_Abel-Remusat José_Romera Juan_de_Médici_(1543_-_1562) Lenguas_pama-nyungan Koeleria_spicata L.A._Ring Jardín_Botánico_Dr_Miguel_J._Culaciati Isla_Hassel Joseph_Tournois

html map