Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Zanè Condado_de_Hampton Alejandrina_de_Mecklemburgo-Schwerin Chung_Un_chan Vila_Pavao Aegus_dissimilis Ahmet_Zappa Cléré_les-Pins Competicion_internacional_universitaria_acm_de_programación Citrus_×_sinograndis Condado_de_Butler_(Ohio) Verja Adrian_de_Vries Vercingétorix Adsorbente Alcamenes_de_Esparta Abercr. Zaldibar Walk_on_the_Wild_Side_(canción) Volcán_Putana Wilderness_Study_Area Vetelca Chūo_Tokyo Yerba_lombriguera_hembra Alberto_João_Cardoso_Gonçalves_Jardim Aida_Doninelli Aelin_Uial Vazeilles_pres-Saugues Alcippe_manipurensis Zervero Chromista Consejo_Áulico Xanthonia_furcata Zacco_taiwanensis Chissey_lès-Macon ATR Colibrí_coliancho Wojciech_Cejrowski W_J_Zinger Cissus_glaucoramea Valhascos Villemarechal Club_de_Deportes_Polpaico Aeropuerto_Hihifo Václav_Talich Yes_Virginia Vitela Akrata_(banda) Chavín_de_Huantar_(ciudad) Zayan_Ibn_Mardanix Ciudad_en_las_nubes Complejo_de_Napoleón Ablación_laser Acridotheres_albocinctus Warngau

html map