Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Anatomia_y_fisiologia_de_los_mamiferos:_reproduccion Heráldica_castrense_de_España Analisis_y_diseno_orientado_a_objetos Günter_Wächtershäuser Hurt_(Virginia) Monachanthus_fimbriatus Andrés_Delgado_Calderón Monte_Popomanaseu Hardtop Ministerio_de_Trabajo_y_Asuntos_Sociales_(España,_2004-2008) Historia_de_Mexico_(1521-1810) Mireille_Bouquet Antonio_Rubio_Pérez Guerra_de_Sucesión_Española Hostel_2 Astroblepus_whymperi Angelica_Aragón Andrea_Gamiz Antonio_de_Lezama Augusta_de_sajonia_weimar-eisenach Heaven_&_Earth Ano_35_adC III_Kerületi_TVE Antonio_Burks Herba_balonera Huerteaceae Guerra_ruso-circasiana Griselda_Janeth_Restrepo Ano_559 Avenida_Eva_Perón Monolepta_pauperata Monarca_de_barbilla_negra Multiplexión Hraesvelgr Mothra Hun-Came Herrad_von_Landsberg Anadendrum Historia_de_la_Nueva_Granada_(1819_1831) Huguley_(Alabama) Hipolito_Villa Antidotarium Hemicaranx_amblyrhynchus Aulladores_Blancos Antárticas Ano_1076 Ano_1872 Mozartia Monasterio_de_San_Francisco_(Santo_Domingo_de_Guzman) Gripe_del_pollo Atletico_Nacional_(Venezuela) Guerra_del_Opio Ano_764 Haibei Apium_maritimum

html map