Makaron - włoska dusza kuchnii... |
|
ElicheFarfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm. Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki. Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole. Nordur_Isafjardarsysla Niquel_Laton Parque_Deportivo_Universitario_Beto_Ávila Parroquia_de_la_Anunciación_(Santander) Ni_en_vivo,_ni_en_directo Paraśu_Rama Piscinoodinium Plib Perdiguero Plaza_Los_Conquistadores Phalseolus_max Musica_eolia Point_(Texas) Naofumi_Yamamoto Phaedon_kabakovi Olga_Kameneva Pancratium_amancaes Olimpiada_Matematica_Espanola_para_2_de_la_E.S.O. Nicolás_Mancilla Olympus_µ_mju:-III Peregrin_Garcia_Cadena Pokémon_Diamante_Perla_y_Platino_La_Película:_A_la_Conquista_del_Espacio_Tiempo Mármoles_de_Ascoli_Satriano Parque_nacional_Cerro_de_la_Estrella Orejov Política_del_mismo_origen Paludamentum Nenohi_(1933) Partidos_Políticos_de_Venezuela PSI_(Italia) Parque_Nacional_Coiba Piprites Patricio_Crespo Nicolás_Freire_González Pacena Pierre_Latécoère Percichthys_laevis Ontur_(Albacete) Peribea Palacio_Savoy Nuri_Al_Maliki Parabothus_polylepis Palmyra_(Misuri) Noc_Ac_(Municipio_de_Mérida) Pasajes_de_un_sueno_(album) Ojo_del_caballo Panqueses Nihad_Djedovic Pasto_bahía Pedro_iii_de_rusia Paloma_montaraz_cabecigrís Orquesta_Camerata_XXI Patriarch_of_Constantinople Paranapiacaba_inclusa Musulmán |
html map |