Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Pinheiro_Grande Palacio_del_Podestá_de_Forli Parque_Nacional_del_Cilento_y_Valle_de_Diano Máximo_Riesgo Music_for_airports Orgullo_Autista Pierre_Clement_Augustin_Dangeard Pablo_Sebastián_Álvarez Ngen-kurüf Pablo_de_Azcárate New_prog Pleurothallis_kerrii Ononis_spinosa_subsp._australis Museo_municipal_de_Jericó PLCH2 Palù_(Italia) Piguchén Paella_parellada Nocera_Inferiore Nichallea_soyauxii Oak_Park_(línea_Azul) Pasni No_metales Necrones Peña_Escalera Partido_Socialista_Unificado_de_Cataluna Partido_Judicial_de_Orgiva Oscar_Kramer Mérito_Militar Picoas Pistola_de_rayos_láser Platyrhynchus_sulphurescens Omar_A._Pinzon PR_CAL Poilanedora OpenGL_Extension_Wrangler_Library Piña_(conifera) Período_historico Pilosocereus_gounellei Médico_especialista Numenórë Museo_de_Chianciano Polysastra_confusa Parroquia_de_San_Juan_Bautista_(Orizaba) Mustela_erminea_ognevi Oscilador_harmónico Neural_Network Piper_orthostachyum Poa_orizabensis OpenOffice.org_Basic Myoga Nomenclatura_de_los_oxoácidos Museu_Arqueològic_de_Llíria Noturus_eleutherus Oliveros_(Santa_Fe)

html map