Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Athyrium_fimbriatum Guillermo_Rodríguez_Pérez Huella_sintáctica Howard_Komives Herrera_Revilla Hospital_Son_Llatzer Antero_Rubin_Homet Mordellistena_geronensis Modelos_y_teorias_de_la_Enfermeria Aparine_vulgaris Habituacion Hocker Armando_Lezcano Anunciado_En_Televisión Avenida_roosevelt/calle_74_(estacion) Andrei_Aleksandrovich_Fiódorov Apeadero_de_Cabrela Minero_(desambiguacion) Hipótesis_del_eocito Hard2Beat Avenida_Domingo_Orue Movimiento_telurico Atraccion_fatal I_Want_To_Hold_Your_Hand Apis_mellifera_monticola Antonio_Rojas_Melero Moncontour_(Côtes-d'Armor) Grupo_rítmico Ano_1141 Hyoscyamus_boveanus Mosterin_Jesús Hessisches_Landesmuseum_Darmstadt Idioma_ingles_en_Espana Homostéleo Antonio_Castro_Cordobez Areas_protegidas_de_Nicaragua Archipiélago_de_Chiloé Griswold_Morley Apareces_tu Angrogna Apellido_Garay Arronville At_(factor_de_forma) Helianthemum_almeriense_var_scopulorum Hemodinamia Antonio_Meza_Cuadra Archimago_(Rango) Astragalus_crassicarpus_var._paysonii Hyporhagus_yucatanensis Milvinae Mink_DeVille Haworthia_truncata_var._tenuis Aves_endemicas_de_las_islas_Galapagos Arcangel_y_De_La_Ghetto Antonio_Gómez_Davó

html map