Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Nicolas_Frances Origanum_viridulum OpenSUSE Museum_für_Völkerkunde_Dresden Peter_Lopez_Santos Olimpiada_Argentina_de_Fisica Oculocornia Nuclear-biologico-químico Península_de_Anaga Pacto_A._B._C. Nanyang,_Henan Novo-Urupski Partido_del_Frente_Cardenista_de_Reconstrucción_Nacional Phil_Ball Nuevo_Periódico_de_Musica Nuclear-biológico-quimico Oroxylum_flavum PKP_ET42 Pedro_Sáinz_Rodriguez Nicolas_Olivari Nicola_Caricola Portsmouth_(desambiguacion) Norfuk Panico_de_Indias Nansen_(crater_marciano) Orden_de_los_Pobres_Caballeros_de_Cristo Ordono_IV_de_León Oediopalpa_testaceipes Pedro_F._Marcattini Politica_de_la_Nacion_Argentina Peyregoux Piñeragate Operación_Cicerón Nevado_Artesonraju Plateumaris_weisei Neurobiología Paco_Azorin No_Mercy_(album) Organizacion_territorial_de_la_Republica_Democratica_del_Congo Notación_sangalense Pecari_(género) Pacta_Conventa_de_Croacia Pablo_Berasaluze_Zabala Olivenita Oblast_de_Kherson Penstemon Parque_Costazul Pedro_Mario_Alvárez No_procreacion Ocnosispa_atripennis Planeamiento_urbano Opus_lucanum Oblómov Natsume_Sōseki Plessix-Balisson

html map