Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Kyofu_joshikoko:_boko_rinchi_kyôshitsu Lista_de_capitales_de_España_por_población Jose_María_Gironella Ley_de_Responsabilidad_Social_en_Radio_y_Televisión Jamestown_Settlement Jean_Berhaut Linea_GHQ Jordi_Nadal_Oller Lazo_(accesorio_del_gaucho) Jaime_Penafiel Juan_Sanz_y_Barutell Kukulí_Morante Lerida Joe_Armstrong Levant Kinixys_natalensis Julián_Bottaro Jose_Pedro_Barran Joan-Lluís_Lluís Jose_de_Zamora Liberar Kalmykia Instrucciones_del_ano_XIII José_Ignacio_de_Cobo_y_Guzmán Leo_di_caprio Lamothe-Capdeville Jose_Ramón_García Itazura_Na_Kiss Jacopo_Vignali Jarujinia_bipedalis Juan_Sánchez Lago_Veerse Jan_Brewer Larus_cirrocephalus_poiocephalus La_Bruère_sur-Loir Jose_Antonio_Lopez_Bueno Lista_de_entrenadores_de_Portland_Trail_Blazers Kosmos_262 Kingsley Las_dos_torres_(desambiguacion) Laches Inés_Esteban Journal_of_the_Asiatic_Society_of_Bengal Kull_de_Valusia Jorge_Pinos Jose_Benlliure_Gil Jeanne_Samary_con_vestido_escotado Las_Golondrinas_(Chubut) LF Juan_Ibarra_(Perú) Jacques_Édouard_Gatteaux Karl_Linneo Lista_de_Calesitas_de_Buenos_Aires James_Gillray Life_Begins_Again

html map