Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Mentha_subtomentella_var._humillima Greenville_(aldea) Microcharacidium_eleotrioides Queso_Bola MiG_19 Gregorio_del_Pilar_(Ilocos_Sur) Mazus Mesembryanthemum_macrocalyx Mario_Tajima Martensia Luis_Almagro Luis_Pineda Mahmud_Ahmadinejad Manuel_Hurtado_de_Mendoza Luis_Pedro_Serra Madre_Angélica Raul_Ruidiaz Marcelo_H_del_Pilar Quercus_lanuginosa_var._cerrioides Recrea Gonzalo_González_(deportista) Maea Raphanistrocarpus Pérdida_de_memoria_(informatica) Puig_(compañía) Material_radiactivo Lorenzo_Parodi María_Sumire Maratón_(Grecia) Lucio_Junio_Galio Puzle Ramon_Maza Lírica_espanola_anterior_a_1936 Psicotrónica Lucio_Verginio_Tricosta_(tribuno_402_a_C_) Luigny Quicumque Goodluck_Ebele_Jonathan Lo_último_que_hablé_ayer Manteola_Petchersky_Sanchez_Gomez_Santos_Solsona/Vinoly María_José_Molina Madhouse_(estudio) Puente_de_Hierro_de_Fuentiduena_de_Tajo Llanos_de_San_Juan Radio_blagon Referéndum_de_la_Constitucion_Europea_en_España Mapas_de_patrimonio_cultural_local Línea_Expo_(Metro_de_Los_Ángeles) Primera_guerra_anglo-maratha Melanoleuca_subbrevipes Menalo_(mitologia) Procésalo_Todo Louisville_Metro Pyrrhalta_subaenea Micrelenchus_rufozonus

html map