Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Anicuns Movimiento_Democratico_Brasileno Hernia_diafragmatica_congénita Atletico_Féminas Historia_de_Burundi Moernach Huanren Modulo_de_servicio Molly_Lorenne Hey_Foxymophandlemama_That's_Me Mont_Saint_Martin_(Meurthe_y_Mosela) Monopolio_artificial Hordelymus_caput-medusae Heinrich_Tessenow Antonio_Barrutia Huésped Heterolisis Aozora_no_namida Mister_Pip Hermanas_Mirabal_(Republica_Dominicana) Arado_Ar_396 Archeuops_protibialis Arrancudiaga_(Vizcaya) Aulacoderus_rubromarginatus Harpa Atentado_contra_José_Canalejas Anillos_Olímpicos Anillo_de_poder Aqua_Tepula IU_(cantante) Ichthyophis_biangularis Guadua_aculeata Hypoestes_staudtii Archidiócesis_de_Lima Auguste_Scheurer_Kestner Area_metropolitana_de_Castellon_de_la_Plana_-_La_Vall_d'Uixó Anhaica Guðrunarhvöt Annales._Economies_societés_civilisations Hylobates_concolor Homapoderus_ashantensis Iannelli Historia_de_carbellino Aragonés_ayerbense António_Luís_de_Sousa,_Marquês_das_Minas Aulo_Cornelio_Coso Mono_lanudo Atlético_Miranda Hospital_Muñiz Aunay_sous_crécy Montebello_della_Battaglia Mnemic Hylaspes_apurva Apogon_photogaster Arqueología_Historia_y_Viajes_sobre_el_mundo_medieval

html map