Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Orice_de_El_Cabo Museo_Olímpico Partido_Opina_(Venezuela) Operacion_externa Nek_Chand_Saini Paramo_de_La_Lora Pierlas Número_primo_de_Hilbert Orlando_Bosch_Avila Museo_Nacional_de_Pisa Phalacrocorax_pygmeus Pagoda Peter_Outerbridge Nación_sin_estado Nymphes_et_Satires Oficina_del_Sherriff_del_Condado_de_Maricopa New_Rally_X Navio_de_línea Patagioenas Parque_nacional_Byfield Pointis_de_Riviere Pedro_de_Silva_Cienfuegos Pedro_Morales Nanorana_unculuanus Paul_Picerni Nonnula_frontalis Picumnus_nebulosus Pentecontecia Orsay Paropsides_allyna Notoceratops Pieces,_Part_One Parque_Leloir Piraña_(película_de_1995) Nino_Konis_Santana Pedro_Requena Ostracion_rhinorhynchos My_Name_is Posición_Lucena Pinckard_(Alabama) Mykolas_Rudzinskas Peugeot_208 Onate_(Guipuzcoa) Phyllotreta_scheuchi Pirro_de_epiro Parroquia_de_la_Purisima_Concepción_de_Álamos Neolamarckia Mycena_mustea Penfigo Phanaspa Partido_Socialista_de_los_Trabajadores Paul_Elliott Palembang On_the_Town Peroxido_orgánico

html map