Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Academia_diplomatica Charleston_(Utah) Vegañán Clave_(ritmo) Airbus_UK_Broughton_FC Vintage_(termino) Clasificación_mundial_de_la_FIVB Valencia,_Venezuela Aldeyuso Alcala_Galiano Ville_en-Woëvre Chichas_TV Condé_Nast_Publications,_Inc. Victoria_de_la_Vega_(Camera_Café) Churchill_(rio_Terranova) Al_Waqasī Airbus_Helicopters Aillevillers_et-Lyaumont Vesontio Condado_de_will Acustico,_el_sonido_del_silencio Convallaria_japonica_var._minor Valonia Yoga-tatva Viola_comun Villers_la_Chèvre Victoria_(ciudad_Buenos_Aires) Combate_Vehicular Adiscus_wittmeri Codigo_ATC_D09 Aerides_jarckiana Condado_de_Laäne Actinocheita_potentillifolia Agente_Salt Châteauneuf-d'Oze Vere_Cornwall_Bird Chlorurus_genazonatus Adamsburg,_Alabama Vestur_Ísafjarðarsýsla Yolu Villajoyosa_Club_de_Fútbol Vœuil-et-Giget Conteo_de_referencias Vergetot XP-55 Chromis_delta Chernes_denisi Colunga_(Asturias) Xanthophorus_nepalica Ciperez Club_de_Deportes_Concepcion Clara_de_Montefalco Cinturon_de_la_Biblia Codorniu Victor_Garcia_Hoz

html map