Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Prionodera_arimanes Maguila Mexicaspis_azteca Línea_Toei_Asakusa Mantequilla_de_ajo Lucho_Barrios_Rojas Lunar_(juegos_de_rol) Pozondon Gretry Gottfried_Leibniz Michel_Hazanavicius Google_Fight Prunus_cerasus_subsp._acida Privatización_ferroviaria_en_Argentina Manatí_Puerto_Rico Puebla_del_Salvador Miguel_de_kent MSD Los_Maxilares_de_Perón Region_de_Thiès Magdalena Miguel_González Marcella_Sembrich María_Entraigues Presa_de_aguamilpa Marie_Selby_Botanical_Gardens Publio_Valerio_Falto Maratones_de_Mérida,_Yucatan,_México Red_Star_Saint-Ouen Presidentes_del_Senado_de_Uruguay Provincia_Urbana_del_Río_de_la_Plata Lobos_de_Mar Raúl_Sánchez_Bañados Preßburg Manto_inferior Microrregión_de_Cantagalo-Cordeiro Qubo Puigdalber Manolete_(pelicula) Ramiro_Mendoza_Zúñiga Que_se_vayan_hacer_punetas Madurasia_bedfordi Rasheed_Wallace Goiania_(Goiás) Rectoris_posehensis Metro_Gobela Puente_aéreo Real_Monasterio_de_Santa_Maria_de_Vallbona Luis_Bulffi Ramón_Daumal_Serra Premeyzel Prostomis_morsitans Raión_de_Dzyarzhynsk Live_Like_A_Suicide MUC

html map