Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Agnolotti

Agnolotti – odmiana włoskich pierożków ravioli, danie typowe dla Piemontu. Agnolotti wypełnia się farszem mięsnym z pieczonej wołowiny i warzyw (ewentualnie sera). Tradycyjnie są wykonywane z makaronu jajecznego i mają kształt kwadratu o boku około jednego cala. Prostokątne noszą natomiast nazwę Agnolotti al plin i są najpopularniejsze w rejonie Langhe i Monferrato. Gotuje się je we wrzącej wodzie i podaje z roztopionym masłem i szałwią oraz posypuje startym parmezanem. Możliwe jest także zaserwowanie agnolotti w rosole.

Premolar Lucio_Filomeno Grady_O'Malley MVLL Probst Maurice_Larrouy Q_(servicio_del_metro_de_Nueva_York) Referencia_Colgada Límites_al_crecimiento Ranunculus_lanuginosus Me_cambio_de_familia Microrregión_del_Itapemirim Gom_Jabbar Miguel_Ángel_Menéndez_Reyes Los_pobrecitos Ludwigsburg Maccabi_Jaffa_F._C. Los_largos_días_de_la_venganza Masturbación_con_las_mamas Ludovico_II_el_Germanico Gran_DT Luis_Gil_Borja Quinta_Avenida_(linea_Flushing) Live_At_Wacken_Open_Air_2006 Ramón_Hernandez_(beisbolista) Live_at_the_royal_opera_house Mamada MatCom Prunus_serotina_var._salicifolia Manuel_Medina Pâncota Matonaje_escolar Publio_Nigidio_Fígulo RMU Livyatan Mercado_primario Prisión_de_Ventas Ramon_Espinar_Gallego Rafael_Muñoz_Perez Rangers_Especiales M_E._X. Provincia_de_Tavush Rag_Doll Madame_Troisième Proteína-N(pi)-fosfohistidina_azúcar_fosfotransferasa Mareacavallo Productos_forestales_no_maderables Regalía_de_aposento Me_cambio_de_familia Machairophyllum_latifolium Mayet Meoschium Programma_101 Principio_de_conservacion_de_la_energia Miguel_Coyula

html map