Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Interceptación_(hidrologia) Leaving La_sombra_de_la_noche Linea_8_(Ferrocarriles_de_la_Generalidad_de_Cataluña) Ladrones_(pelicula) Joan_Prats_Bonet Intervención_anglo-francesa_en_el_Río_de_la_Plata Jose_Javier_Diaz Lamure_sur-Azergues Laureano_Fuentes_M. Linea_34_(EMT_Malaga) Jean_Carlos Kukmér Kiowa_(Colorado) Johann_Czermak Jagraon Lepilemur_septentrionalis Leaflet,_Agricultural_Experiment_Station,_Zionist_Organisation_Institute Joanna_Kluzik-Rostkowska Isla_Salvaje_del_Este Kuprian Jesus_Robles_Martínez Laboratorios_Richards Insulares Lemon_Cove Lago_de_Texcoco John_L._Allen_Jr. Li_Fan_(cráter) Jose_Ortega Isidro_García_García Jose_Antonio_Guzman Josh_Andrew_Koenig Levantamiento_de_Solis Intza Jose_Francisco_Correia_da_Serra LADE John_Percy_de_Jongh Jose_Rafael_Septién Lincoln_Lewis Ipe_blanco James_Craik Ley_de_say Jnatio Laimosemion_geayi Jujuyes Julio_Raul_Gonzalez_Pérez Ley_de_Cuorum_Calificado Joseph_Fielding_Smith Jose_Maria_Alcabu_Rodrigo Jaime_Juan_de_Rocamora_y_Rocamora Juan_Antonio_Gómez Lilén_de_cordillera Josu_Anuzita_Alegria Jardin_Botánico_Komarov,_Herbario_e_Instituto_Botánico_de_Bakú Linea_M_170_(Campo_de_Gibraltar)

html map