Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Moneda_en_la_antigua_Roma Andrea_joy_cook Harlem_Renaissance Apresamiento_de_barcos_en_Concepción_del_Uruguay Hoja_concolora Andrei_Chemerkin Mnajed Mirla_de_cabeza_negra Moises_Quiñonez Anton_Bohm Mundo_sensible Hanford_Site Apneista Andre_Felibien Hayden_(Indiana) Idioma_kunza Hardivillers_en-Vexin Ichijo_Teruyoshi Anthelephila_fossicollis IV_(album_de_Veruca_Salt) Atheriniformes Harugeri Grupo_2_de_la_Copa_Libertadores_2007 Han_Duck_soo Anestesico_local Arco_de_medio_punto Mitsubishi_Lancer_Evolution Ano_271 HD_36003 Andalhualá Idioma_waray-waray Mr._Bean_(serie_de_TV_animada) Minniza_persica Antonio_Soldevilla Aparicion_de_Cristo_a_san_Pedro Hallyu Mordellistena_rufohumeralis Anarcocooperativismo Morgny Mini_DVI Montagut_(Llagostera) Morelia_viridis Moraca Anjul_Nigam ISO_3166-2:AL HD_163175 Mitchell_(Georgia) Anthony_Pelle Anne_(Buffy_the_Vampire_Slayer) Hyundai_i10 Mizuno Herpesvirus_Humano_8 Anos_1060 Modernismo_brasileno Hoya_de_Bunol

html map