Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Orator_F_Cook Parnos Paulina_de_Wurtemberg Pato_crestón Pico_Espiguete Philemon_Yang Nemesis_(astronomia) Paridea_bifurcata Pablo_Ibañez Pierrefeu-du-Var Pila_AAA Perry_(Illinois) Pavías_(Castellon) Oficial_del_cuchillo Pirámide_de_edades Pi_Bootis Nisida_Palomeque Plancher_Bas Pinares_de_olletas PENTAX_Corporation Parque_metropolitano_de_la_habana Nuevo_México_(desambiguación) Naxos_(Sicilia) Parque_Nacional_Cerro_Cora Pareac Pelleas_et_Melisande_(Fauré) Pilar_Boliver Néstor_Clausen Organización_territorial_de_Santo_Tome_y_Principe Paramyristica_sepicana Pedro_Miguel_Barreda_Marcos Petit_Thouars Neuvelle-les-la-Charité Organismo_Internacional_de_Energía_Atómica Oxidacion_de_ácidos_grasos Popillia Niza-Seillans Parodia_microthele Papyrus_comosus Paulicea Ortiz_oses Organizacion_del_regimen_oligarquico_argentino_y_breve_contexto_histórico Oxido_de_dimetileno Navajeros Pedro_Velazquez Okamejei_heemstrai Poblado_ibero_Castellar_de_Meca Plebiscitos_de_schleswig Noe_Jordania Peter_Bagrationi Orbea_Laukiz_F.T. Physacanthus Máster_(deporte) Pagny_lès_Goin Orgullosamente_Mexicanos

html map