Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Seraikies Scotland_the_brave Sandra_Gillette Todo_Me_Recuerda_a_Ti Torre_Mural Torre_de_los_Ingleses Taxón_Lázaro Tai_Shan Teatro_Nacional_Palestino Transferasas Sainte-Thérence Sö_53 Temístocles_Montás The_Crimson_Armada Schizanthus_tenuis Tea-Cegos_Deployment The_Wonderful_Maladys_(serie_de_TV) Sacramento_State_Hornets Tetralicia_tuberculata Salvador_del_Mundo_(Asuncion) Santiago_de_Compostela_(La_Coruña) Synnalaxis_candei Spisok_Rast._Gerb._Fl._S.S.S.R._Bot._Inst._Vsesojuzn._Akad._Nauk San_Segismundo Sergeac Seleccion_de_futbol_de_la_CEI San_Agustín_del_Valle_Fertil Spanish_Springs_(Nevada) Saint-Jean-de-Thurac Santo_Tomé_de_Zabarcos_(Avila) Saint-Ferréol_(isla) Servicio_básico Sinarquia Santa_Maria_del_Mar_(Santa_Cruz_de_Tenerife) Sechilienne Shedd San_Ignacio_Guazú Torre_adosada_al_lienzo_de_muralla_arabe_entre_las_calles_Angel_y_Beneito_Coll Saint-Silvain-Montaigut The_Palm_Jumeirah Topologia_del_límite_inferior Sam_Lantinga Soledades/Ya_no_te_quiero Taluk Tojo_de_charneca Tascı Silicato_de_sodio Tennis_the_menace Taxi_boy Sapium_chihsinianum The_best_of_E.N.I. Tigres_de_Hanshin The_Kendrick Shyla_Stylez Saint-Clément_(Ardèche)

html map