Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Santa_Victoria_Este The_Nine Sociedad_Geológica_de_Londres Titanichthys Soulac-sur-Mer Stony_Brook,_New_York Saint-Auban-sur-l'Ouveze Sibila_Tiburtina Tephrocactus_punta-caillan Sirith Santo_Tomás_y_Principe Solon_(Nueva_York) Stepanov Sofja_Aleksadrovna_Janovskaja Tojaristan Summerlin Sainte_Colombe_de-Villeneuve Territorio_de_orleans Süleyman_Paşa Tenchu:_Stealth_Assassins Tamborrada_de_San_Sebastián Santa_cruz_el_chol Sujoi_Su-39 San_Pedro_Pescador Suenos_celtas Sanson_y_Dalila_(desambiguacion) Sistema_de_una_etapa Timecop,_policía_en_el_tiempo Sveta_Ljubav Tokyo_Disneyland Siniestro_Total_II_El_Regreso Tetherow Templeton_Prize_for_Progress_in_Religion Tiro_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012_–_Foso_doble_masculino Tao_Te_King Secuoya_(color) Sobralia_dichotoma Tavertet Sutjeska_Nikšic Seaforthia_malaiana San_salvador_de_cantamuda Thalia_canniformis Tecnólogo_Medico Tarifacion_Telefonica Selección_de_baloncesto_de_Venezuela Sydney_Schanberg Semnanthe Sevilla_(provincia_Espana) Sinfonía_n._10_(Beethoven_Cooper) Torre_de_Tamarit Saléon San_Andres_de_los_Tacones San_José_del_Valle Taohelong Seat_Marbella

html map