Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Espacio_intergaláctico Elche_Club_de_Fútbol_(fútbol_sala) Fernando_Zvonimir_de_Habsburgo-Lorena El_Risco Estacion_Santa_Fe El_hombre_nuclear Evangelio_apocrifo_de_Nicodemo El_dia_después_de_manana FC_Krylya_Sovetov_Samara Flaçà_(Gerona) Estación_La_Punta Elecciones_al_Parlamento_gallego_(1981) Elecciones_Autonómicas_del_Pais_Vasco_de_1986 Fermin_"Burbuja"_Vázquez Estevez_(desambiguacion) Fortin_Olavarría Ferropenia Flota_del_Grupo_Aerolíneas_Argentinas Francisco_Coloma_Gallegos Eusapia_Paladino Escuterudita Eurojunior_2004 Estatua_de_Hans_Christian_Andersen_(Málaga) Fleurety Euskaltel-Euskadi Enrique_Martinez_Paz Francesco_Lasca Filabres_Tabernas Estacion_de_Arras Escudo_del_Reino_de_España El_cantante_(album) Flatt_&_Scruggs Estadísticas_Atlético_Nacional Fontigens_holsingeri Francisco_Hernandez_de_Cordoba_(descubridor_de_Yucatán) Eduardo_Costa_(Florianópolis) Egidio_de_Roma Eugenio_d’'Ors_y_Rovira El_hombre_de_la_máscara_de_hierro_(película_1998) Fagnano_Castello Estación_La_Violeta Eugène_Burnouf Flamenco_blues_experience Evolocera_championi Escuela_Neoplatonica_de_Alejandria Esquinal Estrée_Blanche Embalse_de_Roselend Erick_Koenreich Estadio_Pod_Malim_Brdom Fijación_de_esquí Federacion_Internacional_de_Derechos_Humanos Elecciones_autonomicas_vascas_(2009) Escuela_de_administracion_finanzas_y_tecnologia_Medellin Evansville_(Indiana)

html map