Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Miguel_Angel_Munoz_Sanjuán Lobelia_siphilitica Pérez_Mascayano Professor_Layton_and_the_Curious_Village Marquesado_de_Navarrés Materiales_Bituminosos Miguel_(arcangel) Maxillaria_spathacea Methesis Ranita_exigua Meiacanthus_fraseri Línea_133_(Buenos_Aires) Providencialismo Gran_Premio_de_Monaco_de_1993 M_H.F._Wilkins Red_Thread_Games Rafa_Casette Manacor Mala_Punica Maria_Àngels_Cardona_i_Florit Great_Neck_(Nueva_York) Manuel_García_de_la_Prada Lubitsch Puerto_de_pajares Prisse_la-Charriere Mesonoto Grandidier Premier_League_2013/14 Llacón Grace_(desambiguacion) Los_guerreros_de_Armagedón Grand-Saconnex Los_Maia Rearreglo_sigmatrópico_2_3 Pseustes_poecilonotus Men_of_Israel Puente_Internacional_Tancredo_Neves Provincia_de_Tambopata Mariana_Mantuana Programa_Internacional_de_Equipos_de_Práctica Lleida_Basquet Ranunculus_pascuicolus Raven_(Nelly-Marie_Vickers) Pułtusk Red_House_Painters Melanophyllum_echinatum Luçay_le_Mâle Maestro_de_la_Anunciacion_a_los_Pastores Luis_Martin_de_la_Plaza Pterogeniidae Golfo_Dulce Mabel_at_the_wheel María_Luisa_Gil Lucio_Maria_Attinelli Marigné

html map