Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Cónclave_de_1978 Disulfotón Cortijo_Cañaveral_de_los_Frailes Altiagach Deseo,_peligro Dombeya_densiflora Dicladispa_longispinosa Durango_(Vizcaya) E_M_F Corre_que_te_pillo_(juego) Aleksandr_Semionov Alicia_Rivera_Casado Copa_El_Grafico_Peru Dodonaea_caffra Dash_Parr Distrito_electoral_de_Custer_(condado_de_Keya_Paha,_Nebraska) Cruseilles Distrito_de_Mórrope Diego_Gimenez Amatista_(color) Distrito_de_Stefan_Voda Daniel_Abt Alfonso_Castiñeiras_Campos Delhi_Durbar Dialecto_homérico Amazona_brasiliensis Dioecia Aluisio_Azevedo Corythoichthys_paxtoni Amoreux Alejandro_Patallo Dionisio_Alcalá_Galiano Echo_(satélite) Corynomalus_coriaceus Doble_Halcón Departamento_Libertador_General_San_Martin_(San_Luis) Altica_zangana Dante_y_Beatriz Dark_Side_Of_The_Moon Alice_A._Bailey Distribucion_de_Schwartz Daunia Alçay_Alçabehéty_Sunharette E_N_I Ctenogobius_cervicosquamus Destructor_Makinami Distinción_de_la_Generalitat_Valenciana Digital_Linear_Tape Cyclura_cornuta_onchiopsis Células_madre Documento_vivo Copa_Texaco E-441 Dorygnathus Distrito_de_Kulgam

html map