Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Chevrolet_Nuevo_Aveo_/_Sonic Visigotia Adrián_Bone Zoraida_Luces_de_Febres Viva_la_Bam Yacuy_(Salta) Veza Afrocrania Abajamiento Aelia_Flacila Comite_de_Vigilancia_de_los_Intelectuales_Antifascistas Chavannes_pres-Renens Ailanthus_giraldii_var._duclouxii Albillos Agustín_Meseguer Vía_Colectora_Puerto_Bolívar_Y_del_Cambio Ciudadela_de_Longwy Coeficiente_de_Absorcion_Específica Ybycui_(Paraguari) Chartreux Academia_de_san_romualdo Agosto_de_2013 Confitería_Rocco Constitución_de_Chile_(1980) Cleorina_strigicollis Villanueva_de_abajo Adrián_Marin Chinola Comarca_de_El_Barco_de_Ávila-Piedrahíta Cneo_Cornelio_Lentulo_Clodiano Yámana_(etnia) Aeropuerto_de_Tel_Aviv Conflicto_fronterizo_entre_Yibuti_y_Eritrea Colapso_de_sociedades Comunicación_débil Villa_Real_(Buenos_Aires) Virus_sincitial_respiratorio_proteína_G Consenso_fabricado Chatroom_(película) Afilarmonica_NiFu-NiFá Adelita_y_las_guerrillas Aeropuerto_de_la_ronge Wahak_Hotrontk Veturius_tuberculifrons Volcan_la_Malintzin Claude_Nougaro Willie_O'Ree Condado_de_Angelina Alain_Alvarez Agroforesteria Aguja_de_los_Cabrones_I Veigne Villers_Chemin_et_Mont_les_Étrelles Aeropuerto_de_Agadir Vargulina

html map