Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Celtico Castillo_de_la_Senoria Benedetto_Cotrugli Canadair_Sabre Cashtown_(Pensilvania) Bob_Bert Captrix Carlos_Alberto_Palacio Catedral_de_San_Nicolas_(Mónaco) Bartolomeo_Carducci Carnac Cacerolazos Bagaces_(canton) Centropus_phasianinus_spilopterus Carlos_de_Narvaez Centaurea_maculata Bonito_(Jarabe_de_Palo) Año_256 Bon_Air_(Virginia) CD_I Cephalocereus_senilis Batalla_de_Quipaipán Catodo_frio Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artistico_sobre_Hielo_de_1986 Chambry Cee-Lo_Green Cartago_(provincia_Costa_Rica) Centaurium_minus_subsp_austriacum Bergkamp Cesar_Eduardo_Gonzalez_Amais Banvillars Batalla_de_Sulci Case Blindado Castelo_Branco_(ciudad) Campeonato_del_mundo_de_motociclismo_de_2003 Canton_de_Saverne Calarcá Bouër Calidonia_(corregimiento_de_Panama) Cantón_de_Montastruc_la_Conseillère Batzoki_de_Deusto Barrancas Caricatura Barésia_sur-l'Ain Cañón_de_75_mm_M2/M3/M6 Canal_Vírgenes CL_Draconis Celesteacusticados! Bahía_encuentro Badger Castorimorpha Bela_Miklós Central_do_brasil Bureau_of_Indian_Affairs

html map