Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Salvino_Sierra Sinfonía_n_º_2_(Ives) T-10_(tanque) Shekhina Sent_Circ_de_la_Pòpia The_Hopkins_Review Sanctity Theta_Scorpii Torneo_de_Maceio Serpopardo Stomias_longibarbatus Team_Tachyon Tatiana_Mikhailovna_Turanskaya Sexy,_Free_&_Single San_Lourenzo_de_Seira Scurrula Sandra_Faber San_crisanto The_sinner_in_me Tecnicas_de_supervivencia Saint_Aubin-sur-Mer_(Sena_Marítimo) Sergio_Corona_(actor) Tatiana_Ortiz_Galicia Sopa_granadina Tomasz_Frankowski Sant_Jordi_(Castellon) Transporte_de_Penalolén Selección_de_fútbol_de_Santo_Tomé_y_Principe Superliga_de_Eslovaquia_2009/10 Sentimiento_anti-japones_en_China The_Atlantic Taxonomia_biológica Teletubbies_en_todas_partes Smoking Sainte_Geneviève_sur_Argence Saint_Ceneri_le-Gerei Selección_de_fútbol_amateur_de_México Savonnières-devant-Bar Tiro_con_arco_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Moscu_1980 Scinax_perpusillus Stade_de_l'Abbé_Deschamps So_Undercover Tornadizos_de_Ávila_(Ávila) Sechin The_Blue_and_the_Gray Saint_Remy_le_Petit Sofia_de_Grecia,_princesa_de_Hannover_y_de_Hesse_Kassel Torre_de_los_Donceles Sastroides_fuscipennis Sergéi_Movsesian Tahuantina_zapfeae Seaside_Heights_(Nueva_Jersey) São_Paulo_Challenger_de_Tenis Sidarta_Gautamá Telmo_Garcia

html map