Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Apocheiridium_validum Andropogon_grandis Atlético_de_Nova_Lisboa Astragalus_absentivus Anfriso II_Cuerpo_de_Ejército_(Alemania) Antilocapra_americana_peninsulares Monomma_rufipes_damaranum Antena_3_de_Radio Asambleas_del_Partido_Republicano_de_2008_en_Washington Monte_Vindio Asarca_littoralis Minh_Le Hyperocarpa Heroe_(mitología) Atila_Kasas Arco_de_jerez_de_zafra Asociacionismo Géant Hot_Dance_Club_Songs Hüsker_Dü Guillermo_IV_de_Holanda Hojas_de_frijol_chino Hotel_Hilton Gueorgui_Gospodinov Arctostaphylos_mendocinoensis Idioma_burmeso Monasterio_de_Bic Idioma_adigues Hildebrand Avenida_entre_rios Moras_de_los_pantanos Arthur_Lewis Anémonas_de_mar Arthrostachya Hafragilsfoss Monitor Heinz_Fraenkel-Conrat Gruiformes Idioma_andaqui Minas_Dimakis Monthureux-sur-Saone Gustavo_Adolfo_Solá Artes_1_29 Hollis_Crossroads_(Alabama) Historia_del_paraguay Ichinomiya_Aichi Mito_(Ibaraki) Moreno_Ocampo Anima_Mundi_(documental) Hellenic_Bank Housecarl Antonia_Malatesta André_Álvaro_do_Nascimento Arma_de_cadena

html map