Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Andre-Pamphyle-Hyppolite_Rech Heterothalamus_spartioides Apolonia_de_cirene Guide_Star_Catalog_II Asamblea_Nacional_de_la_Republica_Democratica_del_Congo Hoverioptera Monumento_a_los_Mártires Monomma_abyssinicum Heligoland Hidrogenotartrato_de_potasio Anton_Donchev Hoplias_patana Guerra_de_los_elfos_contra_Sauron Homeboy Ano_376 Hovhannavank Ariel_Aguero Ataque_de_diccionario Hofkirche Andropogon_megapotamicus Mordellistena_fulvicollis Apagón_electrico_de_10_de_noviembre_de_2009 Multiplicador_de_tensión Austrochaperina_robusta Antolin_Gonzalo Mompós_(Bolívar) Molly_house I_giorni_dell'abbandono Arthroleptis_hematogaster Areca_himalayana Huehuetlatolli Gythion Aventuras_de_Tillie_El_romance_de_Charlot Modelo_de_propaganda_de_los_medios_de_comunicación Hans_Georg_Dehmelt Anne_of_Green_Gables Heptispa_ruficornis Guinardo I_República_Francesa Hygrocrates Hna_(álbum) Moktar_Ould_Daddah Arquitectura_fenicia Hospital_general_Parirenyatwa Helianthemum_violaceum_f._minutifolium Halimium_lepidotum_raza_multiflorum Arjun_MBT Aurora_F_C Miniopterinae Moira_Chen Hernán_Arsenio_Pérez Autonomía_indígena_originario_campesina Andre_Ameller Hermanschwartzia Aperos_de_labranza

html map