Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Primaria_republicana_de_Pensilvania,_2008 Microgeocora Michiron Madison_High Mar_Menor Provincia_de_Ardabil Matra_Alice Marsippospermum Radio_Galega Mick_Foley Granon Mauro_Castillo Manchester_United_F.C. Megabeat Materia_(desambiguacion) Metro_de_Beijing Lower_East_Side_Segunda_Avenida_(linea_de_la_6ª_Avenida) Región_Slave_del_Norte Pyrilia_barrabandi Praxis McKey_Sullivan Luis_Romero_Strooy Matthieu_Hartley Mahzarin_Banaji Megarráptor Rabieta_infantil Megalognatha_burgeoni Masters_de_Shanghai_2010 Poço_das_Antas Melanophyllum_canali Quebrada_de_humahuaca Margarita_Porete Matías_Tudela Pueblos_indigenas_de_Costa_Rica Mikan_(canción) Quill_(Grimm) Mhammara Mata_(Burgos) Manuel_de_Regla_Mota Pupoidopsis_hawaiensis Marqués_de_Albayda Primera_Division_de_España_1978/79 Premios_Nobel_de_Francia Llamas_de_la_Ribera Maha-Mayā Luperus_excavatus Golpe_de_Estado_en_Venezuela_de_1948 Procuraduría_General_de_la_Nación_(Colombia) Mengíbar Quathlambia_stuckenbergi Maros_sefcovic Mario_Mactas Marcos_Maturana_del_Campo Ramon_Caamano_Bentín Gradius_3

html map