Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

James_Earl_Johnson Lengua_de_núcleo_final Jean_Dubuffet Lenguas_bíblicas Lilian_Harrison Kandyosilis_yunnana Jose_Martínez_Fontes Isaac_Arriaga Jardinero Isla_Kasolo Jean_Baptiste_Kleber Lima-limon Jaume_Cruells_i_Sallarès Kerlaz Isabel_Plaza_Lizama Jennifer_Hatiusca Larres_(Huesca) Lechetrezna_borde_legitima La_Sauve_Majeure Last_Train_To_London Laguna_de_los_condores Jose_Maria_de_Orbe_y_Gaytan_de_Ayala Jingū_Kogō Leiostyla_laevigata K.A.S. La_Flecha_Amarilla Lima_(condado_de_Pepin,_Wisconsin) Langur_gris_de_nariz_chata Linfoma_linfocítico_pequeño John_M_Coulter JAE Iván_Moro J.Wahlb. Jose_Humberto_Eslava_Caceres Linea_C-3a_(Cercanias_Madrid) Isaac_Chavarría Lenguaje_oligosintético Jopara Ivor_Raymonde Instrucciones_de_uso Josep_Coderch_i_Planas Jose_Alonso_Valero Linea_Chiyoda Kac_de_kenitra Leonor_Plantagenet Instituto_Tecnológico_de_Lázaro_Cárdenas La_torre_prohibida La_Banda_de_los_Caballos_Cansados Leiostyla_vermiculosa Juan_Antonio_Sañudo Juan_N_Mendez Komorozine_de_Domoni Lag_Files La_Puntilla_(Tinogasta) Juan_Jose_Arreola_Zúñiga

html map