Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Angelo_Victoriano Ancert Hiriq Miopatía_filamentosa Grupo_fotografico_«La_Bussola» Antiseptico Monseñor_Nelson_Arellano_Roa Asamblea_Legislativa_del_Distrito_Federal Ano_1459 Mons_en_Laonnois Guillermo_Gálvez Apremont Antioco_X_de_Siria Mount_Parnassus Asphodelus_validus Angel_Reyna Historia_UD_Salamanca_Anos_1940 Herman_Daly Guía_de_Isora Antioquía_(Carolina_del_Sur) Arteria_acompanante_del_nervio_mediano Herwig_Teppner Henry_O'neill_de_Hane_Segrate IVA Arash_(entertainer) Astragalus_boeticus Historia_de_Croacia Hammond_(pueblo) Artemisia_verlotiorum HM_Coastguard Guadalupe_y_calvo Hagrifo Antimilitarismo Historia_del_budismo Monumentos_neoclasicos_de_Zaragoza Antonio_Ferrero Auqui Misil_balistico Heremakono Hipococloide Aulacophora_occipitalis Hipalectrión Avenida_Boyaca_(Bogotá) Historia_national_geographic Heterapoderus_brachialis Anthony_Green Asterix_el_Galo:_Asterix_y_los_godos Angel_de_Álora Asfódelo_ramificado Autopista_Americo_Vespucio_Oriente Moreno_Hotel Humberto_Delgado Movimiento_Popular_para_la_Liberacion_de_Angola Harold_J._Laski Asociación_de_tenistas_profesionales

html map