Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Suria_Suria Tobías_y_el_ángel The_Earth_Angels Sera_sera Tadeusz_Mazowiecki Sáenz_(línea_H_del_Subte_de_Buenos_Aires) Thomas_Woodcock_(heraldo) Sliver_The_Best_of_the_Box Selección_femenina_de_fútbol_de_Paraguay Sintetizador_Moog Sofia_Buchuck Sturnira_mordax Samba_Martine Torrefeta_i_Florejacs_(Lerida) Samarpses Trac_(desambiguacion) Tigres_de_Hanshin Tramontana_(desambiguacion) Televisión_en_Espana_en_1983 Saint-Hilaire_(canton_Francia) Soprano_lirico_dramatica Sistema_de_Interconexion_Bursátil_Espanol Suena_el_teléfono The_Road_to_Middle-earth SakeVisual Smallpox_Hospital Tire_ya_el_muro Tar_palantir Szepműveszeti_Múzeum Sault_lès-Rethel Selección_de_baloncesto_de_los_Paises_Bajos Segunda_Division_de_Venezuela_2008/09 San_Cristóbal_(Cuba) Salvinorina_A Stoltenberg Terminator_T-800 Television_Togolaise Sir_Derek_George_Jacobi Sebastian_Cruzado_Chano Saint-Germain-d'Ectot Thomas_DiLorenzo Teatro_General_San_Martín Sulaiman_ibn_Hud Torres_Quevedo Tachymenis_bitorquata Taras_Bulba_(pelicula) Tony_Jamieson Stavros_Vavoúris Tainy_Tunes Tabaille-Usquain Strattanville_(Pensilvania) Santo_António_(Ponta_Delgada) Samuel_Schkolnik Santa_María_Yaxché_(Mérida) Sagás

html map