Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Mitos_de_origen I_Had_an_Accident Idioma_mocho Helga HD_95735 Huttig_(Arkansas) Arco_arena Asociacion_Canadiense_de_Futbol Héloup Asedio_de_Kuriyagawa Héctor_Daniel_Romero Antonio_Sangenis Han'yo Miss_suecia Aspach Arteria_dorsal_del_pie Anisodera_mannaensis HTCP Hierophis_viridiflavus ITESM_QRO Antonio_Clemente_Olivert Antonio_di_Pietro_Averlino Ausencio_Cruz Guerra_antitanque Argentinisches_Tageblatt Idan_Raichel's_Project Andrea_Contucci_Il_Sansovino Avelino_Porto Arquitectura_románica_segoviana Miriam_Dieguez Auriculella_ambusta Antes_que_anochezca Hiew Helichrysum_petiolare Arteria_anonyma Hot_100_number_one_hits_of_2007_(United_States) Antiapelmazante Hipolito_Lázaro Muertas_de_Juárez Mision_de_San_José_del_Cabo_Anuiti Mons_Pico Hydrophylax I_Región_de_Tarapacá Guantanamera Hernán_Cortes_Moreno Géant Asarim Artistas Helmuth_Rilling Monarquía_católica Guerlesquin Ash'ari Andorra_Televisió Avenida_José_Manuel_Estrada Asterobemisia_yanagicola

html map